zondag 17 juni 2018

offline-online vakantietijd


geen bereikDe tijd van vakantie breekt aan. Vakantie betekent: vrije tijd, tijd vrij maken - tijd die niet gevuld is met van alles en nog wat, maar gewoon met tijd.
Vakantie is een vrije ruimte om in contact te komen met het wezenlijke en belangrijke in ons leven. Datgene, wat vaak tekort komt in de drukte en gehaastheid van elke dag, namelijk het contact met onszelf en met mensen die ons dierbaar zijn.
Vakantie is wezenlijk een "offline"-tijd. Even niet bereikbaar zijn om (meer) ruimte vrij te maken voor jezelf, je gezin, je vrienden. Een ruimte die je uitnodigt om op adem te komen en de "online-verbinding" met jezelf te versterken en je hierop goed af te stemmen. Welke signalen, boodschappen ontvang je van jezelf, van je hart, van binnenuit?
Welke berichten komen hier bij je binnen, vanuit je binnenste?
Je hart op 'ontvangen' zetten. Hiervoor heb je geen wifi nodig. Je hebt ontvangst, waar je ook bent: dáár, waar je open bent voor wat er in je opkomt en voor het moment dat jou gegeven wordt.

Laatst zag ik in een krant een cartoon: een echtpaar staat met koffers en al bij de receptie van een hotel, en de man vraagt aan de
concierge: "Hebt u wifi?" De concierge antwoordt: "Jazeker, mijnheer!" "Nou", zegt de man en kijkt naar zijn vrouw, "dan gaan we weer."
"Hebt u wifi?" Dat is soms onze éérste vraag bij de boeking van een vakantie, of bij een bezoek aan een restaurant of een café. En soms is dit bepalend voor onze keuze.
Daarmee is de vrije ruimte die een vakantie wil geven weer voor een groot deel opgevuld. We ontvangen en luisteren naar dingen die van buiten af naar ons toekomen - dat wat de 'online-verbinding' met ons hart verstoort.
En het verstoort ook gauw het NU van de vakantie: wij zijn door al dat 'andere' minder ontvankelijk voor wat er hier en nu naar ons toekomt. En zo blijft ook tijdens een vakantie onze aandacht verdeeld.
Ik wens ons allen in de komende zomerperiode toe, dat wij onszelf wifi-vrije momenten gunnen. Dat wij de moed hebben om geregeld 'off-line' te zijn - om helemaal 'on-line' te zijn voor onszelf en voor de mensen en alles om ons heen.
Geen bereik hebben kan een zegen zijn, tenminste als wij ons dan niet in alle mogelijke bochten wringen - maar het zien als een moment dat ons eraan herinnert dat we met vakantie zijn: een 'offline-tijd' - een vrije tijd en een vrije ruimte, die tot een nieuwe en genezende verbinding wil bijdragen met onszelf en anderen.
"Hebt u wifi? " ... "Nou, dan gaan we weer..."
Vakantie, een tijd van helende en bevrijdende 'offline-momenten' ...
Soms is 'geen bereik' hebben het beste wat ons kan gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten